Slujbă ecumenistă!

Actualizare:

Astăzi, 10.10.2011, a avut loc ședința lunară a preoților din Protopopiatul Rădăuți , în prezența I.P.S. Pimen Preoții Prelipcean Angel și Iustin Calancea, participanți la slujba ecumenistă de la zoo, și-au recunoscut greșeala promițând că pe viitor așa ceva nu se va mai întâmpla. Cel puțin Pr. Angel, a plâns spunând ca el a împărțit de multe ori pliante în Biserica împotriva ecumenismului și nu înțelege cum a putut fi luat de val, de “parca i s-ar fi luat mintea în acele momente”. Dumnezeu să primească pocăința lor.

Pr. Gheorghe (Rădăuți)

Articol inițial:

Iată ce se petrece în timpul zilelor noastre: preoți ai căror înaintași ar fi primit cu bucurie moartea decât să se lepede de credință, acum fac slujble alături de catolici. Acest gest este o erezie, nu o spun eu, o spun chiar Sfinții Părinți, au spus-o timp de două milenii întregi.

Am ajuns în stadiul în care nădăjduim în cei care încă stau împotriva acestor practici înjositoare și ipocrite, în aceia care sunt destinați să fie numiți “nebuni” pentru simplu fapt că sunt ultimii care își mai păstrează mintea într-un ocean de sminteală.

O pildă:

Un înțelept a spus odată: “Va veni vremea când toată apa din lume va pieri, și va fi înlocuită cu o altă apă care va lua mințile celor ce o vor bea!”. Atunci, un țăran a început să își facă provizii de apă curată.

Când a venit vremea și profeția înțeleptului s-a împlinit, toți au început să bea din apa cea nouă și au înnebunit. Țăranul însă, nu a băut decât din proviziile sale și a rămas întreg la minte. Totuși, pentru că era singur, toți ceilalți îl numeau “Nebunul”.

După un timp omul, trist, și-a aruncat toate proviziile de apă curată pe pământ, și a băut și el din apa cea nouă, astfel înnebunind și el. Atunci, toți ceilalți oameni au hotărât că el și-a venit în fire și s-a făcut, în sfârșit, sănătos.

Epilog

Un singur lucru diferă între un creștin ortodox adevărat și omul din pilda de mai sus: creștinul nu își va arunca niciodată “apa cea curată” pe pământ de gura celorlalți, căci și de va rămânea singur, el este întotdeauna cu Hristos și deci, niciodată însingurat.

Amin!

7 Responses to “Slujbă ecumenistă!”


 • dar shaolinul ista cu esharfa pe piept nu lo invatat Papa de la Watican sa faca Sfinta Cruce cind se rosteste Tatal Nostru?

 • intradevar o mare erzie dupa cum se vede nici macra nu isi fac crucea dreapta preotii nostrii uitati va cu atentie!!!

 • ce fals e papistasu’! asa cum sunt toti dealtfel…n-are ce cauta la o slujba ortodoxa!!! dar cine l-a invitat oare..?!ca singur nu cred ca ar fi venit !..si uite’asa incet incet ne stricam cu toti..

 • Sunt ortodoxa din neam in neam, dar atat de multa ingustime la minte nu cred ca am vazut nicaieri in lumea asta…Merg de cand ma stiu la biserica si vad bisericile pline,dar nu stiu cati din oamenii care merg acolo ies din ele cu ceva in suflet, si cu invataminte crestine!Pacat!Se pare ca mai presus de legile Bibliei,pe care putin ortodocsi o citesc din nefericire,mai presus de legea suprema pe care ne-a lasat-o Mantuitorul – “iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti” – oamenii,si mai trist decat atat,chiar preotii, pun mai presus de legile lui Dumnezeu niste legi facute de oameni pana la urma!Niste reguli xenofobe care de-a lungul secolelor s-au schimbat atat de mult si se vor schimba mereu!Asta este adevarul!De aia Dumnezeu ne trimite atat de multe necazuri..pentru ca inca nu am invatat sa fim toleranti,sa nu avem impresia si ingamfarea stupida ca raiul va fi plin DOAR de ortodocsi,indiferent de faptele noastre,ca nu stim sa iubim si sa daruim,ci doar sa criticam,crezand,ca niste analfabeti religios,ca altii sunt rataciti si doar noi buni!Nu intratul sau slujitul in alte biserici,altele decat ortodoxe va vor mantui dragilor, ci faptele voastre bune.Si nu mai aruncati cu piatra,uitati-va mai intai in gradina voastra!

  • Doamnă/domnişoară, vă rog să nu folosiţi cuvinte pe care nu le înţelegeţi, acest lucru fiind exact ceea ce fac şi (neo-)protestanţii, adică scot lucrurile din context şi se conving singuri de nişte neadevăruri pe care promovează cu toată râvna.

   Spuneţi că sunteţi “ortodoxă din neam în neam”, totuşi într-un singur comentariu vă promovaţi mai înţeleaptă şi decât Sf. Patriarh Fotie şi chiar decât Sfintele Sinoade Ecumenice. Vă asigur că lucrurile stau diferit, şi chiar merită să le cunoaşteţi.

   Mai mult, a-ţi iubi aproapele *nu* înseamnă să îl laşi să zacă în păcat şi mai mult, să ajungi să îi şi accepţi erezia drept Adevăr şi să îl susţii când sminteşte şi pe alţii. Iar cât priveşte legea “lumească şi xenofobă” de a respinge ereziile (adică ceea ce este NE-Adevăr de credinţă, i.e. NE-Ortodox) ea a fost spusă răspicat chiar de Mântuitorul Iisus Hristos când a avertizat cu privire la hristoşii mincinoşi ce urmau să vină.

   Eu însumi provin dintr-o familie protestantă, deci chiar nu am de ce şi nici nu vreau să vă “atac”. Nu! Încerc să vă spun că v-aţi format o imagine greşită asupra lucrurilor.

   Dar nu mă credeţi pe mine! Nu vreau să vă las cu impresia că sunt eu vreun ştie-tot, nicidecum! Vorbiţi cu un *preot*! Un preot ortodox este cel mai în măsura să vă lămurească.

   P.S.: Nu am vrut sa dau referinţe la versete din Scriptură tocmai pentru că fără îndrumarea unui preot ele pot fi înţelese greşit.

 • Oare Dumnezeu vrea dezbinare sau unire?

  • Desigur, unire!, dar… în Adevăr!

   Dacă şi-ar fi dorit unirea pe care o insinuezi tu, ar însemna că toate sectele sunt acceptabile şi corecte (protestanţi, catolici, monofiziţi, arieni etc.) şi că sfinţii care le-au condamnat sunt de fapt înşelaţi (Sf. Apostol Pavel, Sf. Nicolae, Sf. Fotie etc.).

   Cu alte cuvinte, sub firmamentul acestei “uniri” înselătoare, ar trebui să îi recunoaştem ca drepţi pe toţi cei care schimbă Adevărul de credinţă? De ce? Pentru că… insistă?

Leave a Reply